Regula nr 1:

Have fun and share! :).

duminică, 2 ianuarie 2011

9 lucruri descoperite din greseala

1. Penicilina. Probabil cea mai buna descoperire absolut intamplatoare, cu aplicabilitate uriasa in medicina, a fost penicilina. In 1928, Sir Alexander Fleming facea studii pe placi de culturi, dupa ce infectiile cu stafilococ puneau mari probleme omenirii. Lasand una dintre placi afara, Fleming a gasit-o mai tarziu plina de mucegai si pur si simplu a ignorat-o pentru o vreme. Din pura curiozitate, a analizat respectiva placa si a observat ca nu se mai dezvoltau colonii de stafilococ imprejurul fungului. Chiar daca studiile sale au fost publicate oficial, lumea nu a constientizat importanta descoperirii. Abia in 1945 penicilina a inceput sa se fabrice industrial, fiind un aliat redutabil in lupta impotriva infectiilor cu germeni periculosi.

 
2. Coca-Cola. In mai, 2010, s-au implinit 124 de ani de la inventia bauturii Coca-Cola. Inventia ii apartine lui John Pemberton, farmacist pe care prohibitia l-a obligat sa renunte la vinul din compozitia bauturii sale stimulante -  "Pemberton's French Wine Coca”. John a inlocuit vinul cu zaharul, formand un sirop dulce care ulterior a primit si dioxid de carbon. Un apropiat a sugerat brandul Coca-Cola pentru ca cei doi "C" faceau echipa buna impreuna, fiind si doua cuvinte acolo care erau defapt constituenti ai bauturii. Pemberton a realizat o reteta din constrangere si pura intamplare. Astazi, reteta este secreta.

Prin 1886, doctorul John Pemberton a preparat celebra bautura pe baza unei retete numai de el stiuta, numele de Coca-Cola fiindu-i sugerat de catre bunul sau prieten, Frank Robinson. Nici nu era foarte complicat de gasit un nume sugestiv, din moment ce bautura racoritoare continea extract din nuca de cola si urme extrem de mici de cocaina. Frank s-a ocupat si de fontul actual, pe care l-a inscriptionat pentru prima oara pe o sticla. Investitia fusese de aproximativ 70$, iar primele venituri incepand cu mai 1886 de numai 50$, asadar primul an reprezenta de fapt pierdere pentru Pemberton. Putin mai tarziu, un om de afaceri renumit, Asa Candler, cumpara formula de la John pentru 2,300$ si porneste campanii publicitare agresive, inregistrand imediat cresteri in profit de pana la 4000%. Probabil ca fara mintea lui Candler, lucrurile nu ar fi stat tocmai asa in prezent, cand se consuma peste un miliard de bauturi pe zi.

Mai tarziu, agentia McCann-Erickson s-a ocupat cu grija de promovarea brandului, facandu-l cunoscut pretutindeni. Practic, aproape ca nu exista restaurant in lume fara Coca-Cola. Melodia "I'd Like to Buy the World a Coke", difuzata initial la radio si apoi la TV, a avut un impact urias asupra publicului, ramanand una dintre cele mai de succes reclame din toate timpurile.


3. Post-it-uri. In 1968, Spencer Silver lucra in cercetare pentru compania americana 3M, cand a produs din greseala un adeziv rezistent si nu foarte puternic. In 1974, colegul sau Arthur Fry era iritat din pricina faptului ca isi tot pierdea semnele de carte. Printr-o improvizatie uimitoare, Fry a aplicat lipiciul lui Silver pe o bucata de hartie si a observat  cat de grozava este inventia sa. Avea sa fie martorul unei explozii de popularitate abia incepand cu 1977, cand patentul a fost inregistrat si a inceput productia in masa a biletelelor post-it.4. Cuptorul cu microunde. In 1945, cand penicilina incepea sa fie produsa, inginerul Percy Lebaron Spencer lucra linistit la un magnetron. Cand punea in functiune piesa, lui Spencer incepea sa i se topeasca batonul de ciocolata din buzunar. Surprinzator, nu-i asa? La fel credea si Spencer, care a inceput sa puna langa magnetron floricele sau chiar oua. Minunea avea sa fie incorporata intr-o carcasa mare cat un frigider si vanduta apoi americanilor. In 1950, cand cuptorul cu microunde costa 4000 de dolari nu multi si-l permiteau, insa incet incet preturile au scazut, dimensiunile la fel si iata cum, din pura intamplare, ne bucuram astazi la microunde jucause care agita molecule direct in cuptor...

5. Artificiile. Artificiile au fost inventate intamplator pentru ca au la baza un ingredient descoperit de asemenea din intamplare: praful de pusca. Lucrurile nu sunt chiar clare, insa se crede ca pentru prima oara, chinezii au folosit o combinatie de nitrat de potasiu, sulfura si mangal, obtinand un amestec exploziv. Au introdus aceasta mixtura intr-un tub de bambus, aprizand-o apoi pentru a lua foc. Aceste artificii "primordiale" erau utilizate in diferite ritualuri sau pentru a-i distra pe cei mai instariti. Astazi, diversitatea lor si frumusetea oferita pe cer ne tin minute bune cu privirea in sus si aproape fara rasuflare...
6. Superglue-ul. In 1942, Dr. Harry Coover se straduia sa gaseasca un plastic suficient de dur pentru a construi vizoare ce urmau a fi puse pe armele portabile. Printr-un experiment intamplator, Coover a observat cum doua obiecte s-au lipit atunci cand au intrat in contact cu un polimer de cianoacrilat, in conditii de umezeala. Substanta nu avea nevoie de caldura sau presiune, lipind partile imediat. Asa a aparut superglue-ul, pe care l-am folosit cu totii cel putin o data in viata...


Ca o curiozitate, merita sa stiti ca soldati raniti in Vietnam utilizau superglue pentru a inchide ranile provizoriu, pana ajungeau la spital. Inventia lui Coover a salvat vietile a mii de soldati.

7. Otelul inoxidabil. In 1908, Harry Brearley incerca sa gaseasca o solutie impotriva ruginii care compromitea tevile pustilor. Avand o experienta bogata in lucrul cu otelul (combinatie de fier si carbon), Brearley s-a angajat la varsta de 37 ani in cadrul laboratoarelor Brown Firth. Din intamplare, Harry a adaugat crom 12.8% peste otel, obtinand un aliaj care avea sa-i schimbe viata. Noul otel devenise inoxidabil gratie stratului fin de oxid de crom de la suprafata, care proteja metalul aflat sub el. Dupa multiple teste, Brearley si-a prezentat inventia in The New York Times si a depus o cerere pentru un patent, insa a constatat cu stupoare ca altcineva depusese o cerere asemanatoare. Elwood Haynes facuse aceeasi descoprire in 1912. Cei doi aveau sa se imprieteneassca si sa puna bazele unei uzini de succes, dupa ce Brearley a inceput sa aiba probleme serioase la Brown Firth.


8. Vulcanizarea. Cauciucul a fost produs pentru prima oara din arborele de cauciuc, insa nu avea proprietati chiar multumitoare pentru nevoile omului. Produsul ingheta la frig si devenea lipicios la caldura, descompunandu-se. Columb l-a adus pe batranul continent si asta nu a facut decat sa alimenteze frustrarea europenilor. Mult mai tarziu, Charles Goodyear avea sa descopere vulcanizare, absolut intamplator. Dupa ani de chinuri plini de incercari, cu amestecuri de magneziu, acid nitric, zeama de lamaie, pulbere de bronz si alti compusi, Goodyear era pe cale sa renunte. Din greseala, a scapat peste o plita sulfura si putina pulbere de cauciuc. Dupa ce amestecul s-a topit, respetiv intarit, Charles l-a luat din curiozitate si a vazut ca este mult mai elastic, mai rezistent si indiferent la conditiile de mediu. Vulcanizarea fusese facuta!

9. Chipsuri. In 1853, bucatarul George Crum lucra in restaurantul Moon Lake House din New York, cand un client a refuzat cartofii prajiti pe motiv ca nu erau suficient de crocanti. Suparat si obosit, Crum a luat un cartof si l-a taiat in felii foarte subtiri, pe care le-a aruncat apoi in ulei incins. I-a dus clientului un bol intreg, multumindu-l si impresionandu-l in acelasi timp. George Crum, inarmat cu o inventie proprie, si-a deschis ulterior un restaurant care oferea gratuit chipsuri de cartofi pe masa. Succesul a fost urias. 


Un comentariu: