Regula nr 1:

Have fun and share! :).

luni, 21 februarie 2011

4G, si in Romania

Tehnologia LTE (long term evolution - evolutie pe termen lung), cunoscuta si ca tehnologia 4G, este disponibila acum si in Romania. Compania care a dezvoltat aceasta tehnologie la noi in tara este Alcatel-Lucent, firma ce a demonstrat, luni, capacitatile noii retele.

Prima demonstratie a fost aceea de downloadare a unui DVD de 4,7 GB. Daca prin 3G fisierului i-au trebuit 90 de minute pentru a se descarca, prin 4G acestuia nu i-a luat doar 7 minute, adica de 13 ori mai putin.

Tehnogia 4G nu a dezamagit nici la capitolul videoconferinta, cand a fost vorba de convorbiri intre doua terminale de inalta definitie si un al treilea, un telefon mobil din reteaua publica de telefonie mobila.

"La nivel mondial, doar 17 retele ofera LTE, in timp ce 70 de tari testeaza aceasta tehnologie cu gandul de a o implementa. Din acestea, Alcatel-Lucent este implicata in 12 retele si in peste 60 de tari din cele care testeaza", a declarat, luni, Raoul Ros, presedinte Alcatel-Lucent pe Europa de Est.

Platforma pe care se desfasoara testele a fost realizata la centrul propriu din Timisoara, unde cinci ingineri au ajutat la implementarea ei in mai multe tari.

La ora actuala, in Romania doar doua companii au solicitat licente experimentale LTE in banda de 2,5-2,69 GHz, acestea fiind Alcatel-Lucent si Orange Romania.

Se stie ca traficul pe Internet se face acum de pe aparate mobile, iar daca in 2010 erau un miliard de astfel de dispozitive conectate la Internet, pentru 2015 se asteapta, in cel mai pesimist scenariu, ca numarul lor sa ajunga la 5 miliarde.

"In acesti 5 ani, Internetul pe smartphone-uri se asteapta sa creasca de 18-20 de ori", a mai spus Raoul Ros.

In prezent, in lume sunt peste un miliard de calculatoare desktop, doua miliarde de televizoare si peste 4 miliarde de dispozitive mobile.

"Ca o comparatie, un smartphone este de 1 milion de ori mai ieftin, de o mie de ori mai puternic si de 100.000 ori mai mic decat primul calculator creat la MIT in 1965", a declarat, la randul sau, Iulian Costea, director de marketing al Alcatel Lucent.

Pentru a vedea mai bine in ce directie se intreapta Internetul, imaginati-va ca Facebook stocheaza peste 15 miliarde de poze (in medie cam 30 de poze pentru fiecare utilizator), in timp ce pe YouTube in fiecare minut se incarca 24 de ore de continut video. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu