Regula nr 1:

Have fun and share! :).

vineri, 18 februarie 2011

Exploziile solare au defectat comunicatiile in China

Cea mai puternică explozie solară din ultimii patru ani a avut loc marţi dimineaţă, iar efectele ei au început să se facă simţite de ieri şi pe Terra, aşa cum avertizaseră specialiştii NASA.

Masiva explozie solară, despre care oamenii de ştiinţă susţin că este de dimensiunea planetei Jupiter, este cea mai puternică erupţie a astrului, din ultimii patru ani. 

Reprezentanţii NASA au anunţat că în China, ieri, fuseseră deja afectate comunicaţiile prin radio, creându-se panică în rândul populaţiei. Mai mult, exista riscul să fie afectate şi liniile de înaltă tensiune.

NASA susţine că o astfel de explozie, care lansează în spaţiu particule de plasmă ce pornesc spre Terra cu viteze de 900 de kilometri pe secundă, ar putea perturba serios şi în zilele următoare Pământul, din cauza furtunilor de radiaţii de lungă durată. Acestea ar putea distruge într-o clipă sateliţii de pe orbită, reţeaua de telecomunicaţii la nivel mondial, dar şi pe cea electrică. În plus, transportul aerian este în real pericol, riscul ca avioanele să se prăbuşească fiind deosebit de crescut din cauza interferenţelor radiaţiilor cu undele de transmisie.


Efectele pot fi precum cele de la Cernobîl
George Iana, şeful secţiei Radiologie şi imagistică medicală din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, susţine că efectele furtunii magnetice de pe Soare se vor înregistra în funcţie de spectrul electromagnetic al benzii de radiaţii.

“Consecinţele sunt în strânsă legătură cu structura norului. Dacă norul emite raze X, iar dozele din atmosferă sunt de şapte ori mai mari decât limitele admise, atunci există un potenţial iradiant. În această situaţie, efectele înregistrate se pot vedea pe termen lung şi pot fi comparabile cu cele ale exploziei de la Cernobîl”, a explicat profesorul George Iana.

Pe de altă parte, specialiştii Institutului Geologic Român au precizat într-un comunicat că Observatorul Geomagnetic Naţional Surlari a înregistrat, în perioada 15-17 februarie 2011, doar o subfurtună magnetică ale cărei efecte ar fi - zic specialiştii - nesemnificative.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu