Regula nr 1:

Have fun and share! :).

vineri, 7 februarie 2014

Cum ajută medierea

Chinezu, împreuna cu Blogal Initiative, au lansat o provocare care pe mine m-a pus puțin pe gânduri la prima vedere, dar apoi am realizat că este într-adevăr un lucru despre care românii trebuie să știe.

Înainte să vă propun să vă gândiți la câteva situații, cred că este necesar să vă spun ce este medierea și ce beneficii aduce aceasta în defavoarea unui proces în instanță. 

Medierea, potrivit Legii 192/2006, reprezintă ”o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate  şi având liberul consimţământ al părţilor.”

Pe românește, medierea este atunci când nu vrei să dai banii pe avocat și/sau în instanță și vrei să rezolvi un conflict pe cale amiabilă.

O primă situație la care am fost pusă de curând a fost situația în care am cumpărat un aparat foto compact, de la o firma destul de cunoscută, care cu siguranță are reprezentanță în România. Am folosit aparatul bine mersi timp de vreo 3 luni, după care, hopa!- ca să vezi, nu se mai deschide. Am încercat toate modurile posibile, schimbat acumulatori, tot ce se putea face în casă pentru a-l pune din nou pe picioare. Deși are garanție încă valabilă, reprezentața- pentru că ne aflăm în România- nu a fost de găsit. Modul în care pot soluționa acest conflict și din care ambele părți au de câștigat este următorul: invit reprezentanța la ședința obligatorie de informare de dinaintea procesului propriu-zis de mediere. Asta pentru ca și eu și reprezentanța să aflăm beneficiile și ce putem face pentru ca eu să îmi repun produsul pe picioare, iar ei să nu își piardă clienți sau să aibă parte de publicitate negativă. În funcție de această ședință, se stabilește dacă părțile vor, sau nu, să rezolve conflictul prin mediere. Următorul pas sunt ședințele de mediere, la care atât eu, cât și reprezentantul firmei, vom plăti între 400 și 800 lei/ședință.

Ideea este că medierea este un mod mai simplu și mai rapid prin care se pot rezolva conflicte de mai multe tipuri, de la divorțuri la conflicte legate de protecția consumatorului, până la conflicte care se referă la relațiile de vecinătate.

Dar, ce facem în cazul în care avem de rezolvat un conflict care are la bază, spre exemplu, o dispută asupra unei succesiuni? Putem folosi medierea sau este nevoie de un proces lung, cu multe termene modificate, timp și bani irosiți? Da, putem folosi medierea, parcurgând aceiași pași ca în situația de mai sus, iar numărul ședințelor de mediere depinde de complexitatea conflictului și de cât de dornice sunt părțile să îl rezolve.

Ce spuneți, în cazul în care ați avea un conflict care se poate rezolva prin mediere, ați apela la acest serviciu? 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu