Regula nr 1:

Have fun and share! :).

marți, 11 februarie 2014

Despre diacritice

Degeaba am fost în sesiune că tot prin online am umblat și tot bloguri am citit. 

Însă, observ din ce în ce mai mult (atât pe ”faimoasele” site-uri care își fac reclamă pe Facebook și postează ORICE chestie pe care o găsesc, cât și pe bloguri) că cei care redactează articolele încep prin a scrie ordonat, corect gramatical și... CU DIACRITICE. Dar asta se întâmplă doar în primele 3-4 rânduri ale unui articol, cât să se obișnuiască cititorul și să vadă că treaba e serioasă... 

După acele câteva rânduri, însă, apar greșeli imense de scriere din care se evidențiază adevărata ”valoare” a autorului. Cuvinte scrise fără noimă, fără acorduri, cu litere lipsă și ... fără diacritice. Păi, în momentul în care te lauzi că tu reprezinți nu știu ce mare tabloid de la noi din țară, cum îți poți permite să lași în presa online asemenea articole, pe care ți le poate citi o lume întreagă? Cum poți să permiți unui așa numit jurnalist să publice un asemenea articol. Atât de serioase sunt tabloidele la noi.

Revenind la subiect, nervozitatea mea se datorează diacriticelor. De ce? Pentru că, trăind în România, vorbind românește, mi se pare normal să și scriu românește- nu romaneste. Înțelegeți diferența? Chiar dacă se mai întâmplă, în grabă, să nu observi un ș sau un ț, ideea e că în mare trebuie ca articolul să fie și el redactat în limba română, că doar acum nu o să ne renegăm și limba!

Aș vrea să nu mai văd, chiar și pe Facebook, postări de genul: ”vne creva pan' afr?” Fraților, nu sunteți handicapați, aveți toate tastele acolo! Pe tastatură; serios!!! 

În fine, despre ”k” și alte ”abrevieri” o să vorbesc în altă zi, pentru că deja nu știu ce aș mai putea să fac în afară de aceste sfaturi în online. 

Vă pup și vă las o melodie mișto: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu